Choose your region
STIK |  Slovenija
Menu

Urejanje vrtov – zalivanje vrta nujno za uspešen razvoj in lep videz

Vrt je živ organizem, ki za uspešen razvoj in lep videz v vseh letnih časih potrebuje stalno nego. Pri tem so nam v veliko pomoč različni namakalni sistemi, ki poskrbijo za enakomerno in učinkovito zalivanje vrta ter preostale zelene površine. Njihovo samodejno delovanje nam omogoča tudi zalivanje vrta v času naše odsotnosti. Sistemi pa pri tem porabijo le toliko vode, kolikor je rastline potrebujejo za zdrav razvoj. Še posebej v dolgotrajnih sušnih obdobjih je namreč varčevanje z vodo pri zalivanju nujno. V podjetju Pipelife d.o.o. vam za čim bolj učinkovito in kakovostno urejanje vrtov nudimo visokokakovostne izdelke vodilnega proizvajalca namakalnih sistemov Rain Bird. Za namakalni sistem je sicer najbolje poskrbeti ob celostni ureditvi vrta, brez izrazitih težav pa se namakanje lahko uredi tudi naknadno.  

Urejanje vrtov – zalivanje vrta na različne načine

Za urejanje vrtov so zalivalni sistemi bistvenega pomena, zato vam svetujemo, da glede na rastlinski material in zemljišče izberete kakovostno in ustrezno opremo. Dobro je vedeti, da se zalivanje zelene površine razlikuje od zalivanja vrta, za to je za čim bolj učinkovito in zanesljivo zalivanje treba izbrati različne namakalne sisteme. Ne glede na to, kakšen sistem zalivanja boste izbrali, pa je ta v osnovi sestavljen iz krmilne naprave, ventilov, razpršilcev in cevi.

Za zalivanje vrta je najbolj primeren kapljični sistem zalivanja, za zelene površine pa večinoma vgrajujemo zalivalni sistem, pri katerem so razpršilci skriti pod zemljo.

Skriti razpršilci za zalivanje zelene površine

Zelene površine najuspešneje zalivamo s posebnim namakalnim sistemom, pri katerem so razpršilci zakopani v zemljo. Ti se ob pravem času dvignejo iz zemlje in zalijejo svoj del zelenice. Ker je za urejanje vrtov pomemben tudi videz namakalnega sistema, je takšen sistem precej priljubljen. Na ta sistem pa lahko priklopimo tudi posebne kapljične cevi, s katerimi lahko namakamo tudi vaš zelenjavni vrt, sadovnjak, cvetlični nasad in rastline v loncih.

Varčevanje z vodo najbolj učinkovito s kapljičnim sistemom zalivanja

Zalivanje vrta po kapljicah velja za najbolj varčno in natančno metodo. Voda od vodnega vira do rastlin doteka po posebni cevi za namakanje, na njej pa so razporejeni posebni kapljalniki, ki korenine vsake rastline oskrbijo z ravno pravšnjo količino vode. Hkrati pa sistem omogoča varčevanje z vodo, saj preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode. 


 Pipelife d.o.o. - vse za kakovostno urejanje vrtov.