Choose your region
STIK |  Slovenija
Menu

Namakanje za optimalno urejanje zelenic in kmetijskih površin

Namakanje omogoča optimalno vzdrževanje travnatih površin ter okrasnih, sadnih in drugih rastlin. Ustrezna preskrba z vodo je namreč eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na lep videz zelenice in uspešno rast rastlin. Namakalni sistemi za vrt in zelenice so idealna rešitev za vse tiste, ki si želite, da bi bila vaša vrt in trata lepa, zdrava in zelena. Zalivalni sistemi poskrbijo za enakomerno in učinkovito zalivanje. Ker dovajajo le toliko vode, kot jo rastline potrebujejo, pa poskrbijo tudi za optimalen izkoristek porabljene vode. Podjetje Pipelife d.o.o. je pooblaščeni distributer namakalnih sistemov za vrtove, parke in športne terene vodilnega proizvajalca Rain Bird. Namakalni sistemi za vrt in ostale travnate površine so visoke kakovosti ter zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in zanesljivo delovanje. Če imate doma vrt oziroma zelenico večjega obsega, se splača razmisliti o investiciji v namakalni sistem.

Namakalni sistemi za vrt – kapljično namakanje najbolj učinkovito

Sistemi za namakanje in zalivanje so načrtovani glede na značilnosti vrta, ne glede na vrsto pa so v osnovi sestavljeni iz krmilne naprave, ki skrbi za vse funkcije delovanja sistema, ventilov, ki nadzorujejo in usmerjajo pretok vode po ceveh, ter razpršilnih enot, ki skrbijo za enakomerno porazdelitev vode po zemljišču. Ker zelenice ne moremo zalivati z enakimi količinami kot grmovnice ali rože, je vrt najbolje razdeliti v različne cone, na katerih se uporabljajo različni režimi zalivanja. Za namakanje rastlin na vrtu poskrbi kapljični zalivalni sistem, ki na dokaj enostaven način oskrbi korenine vsake rastline z ravno pravo količino vode. Kapljični namakalni sistemi za vrt se uporabljajo predvsem za zalivanje cvetličnih in zelenjavnih gred, rastlinjakov, visečih košar in lončnic, pa tudi daljših vrst žive meje ali grmovja. Kapljično namakanje velja za najbolj varčno in učinkovito metodo dovajanja vode rastlinam. Voda se pod nizkim pritiskom usmeri skozi cevi do množice šob, razporejenih ob vsaki sadiki posebej, in iz njih počasi kaplja. Tla so zalita nežno in enakomerno, kar preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode. Za optimalno zalivanje in urejanje zelenic pa bodo poskrbeli samodejni zalivalni sistemi z vgreznimi zalivalniki.  

Urejanje zelenic – samodejno namakanje z vgreznimi zalivalniki

Samodejni zalivalni sistemi z vgreznimi zalivalniki poskrbijo za optimalno namakanje zelenice, saj škropilniki oz. zalivalniki, ki se skrivajo pod zemljo, na plan skočijo le po programu na krmilni napravi. Ko zalivalnik izskoči, zalije površino in se nato vrne nazaj pod zemljo. Skriti pod zemljo nas ne motijo pri košenju zelenice, hkrati pa vgrezni zalivalniki ne kvarijo njenega videza.