Choose your region
STIK |  Slovenija
Menu

Zalivanje – zalivalni sistem za vedno zelene in zdrave rastline

Zalivalni sistem omogoča enakomerno in učinkovito zalivanje kmetijskih in travnatih površin, kot so vrtne trate ter zelenice na igriščih in v parkih. Zalivalni sistem pri tem porabi minimalno količino vode – le toliko, kot je rastline potrebujejo za zdrav razvoj. Samodejni zalivalni sistem nam prihrani čas, ki bi ga običajno porabili za ročno zalivanje vrta, hkrati pa poskrbi, da rastline dobijo vodo tudi v času naše odsotnosti. Tako se lahko sprostite in posvetite drugim opravilom.

V podjetju Pipelife d.o.o. so vam na voljo visokokakovostni izdelki vodilnega proizvajalca namakalnih sistemov Rain Bird. Enostavni so za vgradnjo in se prilagajajo potrebam uporabnika oziroma terenu zelenice, zelenja ali celotnega vrta. Za dober zalivalni sistem za vaš vrt in vašo trato je potreben usklajen izbor in strokovna vgradnja razpršilcev, krmilnikov, senzorjev, elektromagnetnih ventilov in cevovoda. Ker se zalivanje zelenice razlikuje od zalivanja vrta, je za čim bolj učinkovito namakanje treba uporabiti različne namakalne sisteme.

Zalivanje zelenice s skritimi razpršilci

Zalivanje zelenice z dvižnimi razpršilci omogoča poseben namakalni sistem za vrt, pri katerem so razpršilci zakopani v zemljo.Ko se zalivalni sistem vklopi, se razpršilci dvignejo iz zemlje in zalijejo svoj del zelenice. Za optimalno zalivanje sta zelo pomembni primerna izbira in razporeditev teh razpršilcev. To pa določimo glede na velikost zelenice, sončno oziroma senčno lego ter glede na razpoložljivost vašega vodnega vira.

Poleg namakanja travnih površin lahko z istim sistemom, s posebnimi ločenimi vejami, namakate tudi vaš zelenjavni vrt, sadovnjak, cvetlični nasad in rastline v loncih. Za ta del vrta je najbolj učinkovit namakalni sistem za vrt, pri katerem posebna cev za namakanje s kapljalniki rastlinam po kapljicah dovaja vodo.

Kapljično zalivanje vrta – najbolj varčen zalivalni sistem

Gre za najbolj varčen in natančen namakalni sistem za vrt, ki oskrbi korenine vsake rastline z ravno pravšnjo količino vode. Kapljična cev za namakanje poskrbi, da so tla zalita enakomerno, saj v preveč namočeni zemlji hitro pride do okužb in bolezni. Prav tako pa takšen sistem preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode.

Kapljični namakalni sistem za vrt uporabimo za zalivanje cvetličnih in zelenjavnih gred, rastlinjakov, visečih košar in lončnic, pa tudi daljših vrst žive meje ali grmovja. Kapljični zalivalni sistem vsebuje črpalko, filter vode, primarni vod z odcepi in ventili za vsako gredo ter kapljično cev za namakanje.